Drømmen om Våningshuset

I dag hadde vi møte med arkitekt Nils Friis. Et morsomt og spennende møte. For å sette arkitekten på rett spor skal vi her beskrive hva vi drømmer om og håper på for et nytt Våninghus.

Et godt hus å bo i
Det er flest hverdager i livet. Våningshuset må først og fremst være et godt hus å bo i for en liten familie på kalde vinterettermiddager, trøtte novembermorgener og dovne sommerkvelder. Vi trenger et hus der det skal være mulig å lukke døren og være i fred og et hus for koselige små sammenkomster rundt god mat.
I vår familie er det fremste samlingspunktet måltider. Vi liker å lage mat samtidig som vi prater og diskuterer og kanskje tar et glass vin på fredagskvelden. God mat er et slags sosialt lim hos oss, vi kan være uenige om mye, men maten er vi stort sett enige om.
Vi samles også av og til i stua, foran TVen eller i godstoler og sofaer med hver vår bærbare datamaskin. Det ligger stort sett noe fremme; bøker, aviser, et lite håndarbeidsprosjekt og en regning eller to. Og om vinteren så fyrer vi opp i peisovnen og varmer oss foran flammene.

I ett med kulturlandskapet og naturen
Vi ønsker oss solskinn til morgenkaffen. Kanskje en dør ut til tunet der man kan smyge seg ut og se rådyrene beite på enga en tidlig augustmorgen. En lun uteplass for deilige sommer kvelder alene eller sammen med venner og familie. Duften av skog og blomster som siver inn store dører som slipper naturen inn i huset.
Vi ønsker oss en vinterhage som kan gi oss tidligere vår og seinere høst… Et deilig sted å ligge å småsove mens humla suser og samtidig et sted der vi kan samle venner til et festmåltid en deilig seinsommerkveld.
Våningshuset må på en måte høre hjemme i landskapet og utnytte det flotte utsynet som tomta har – det må invitere naturen inn.

Et sted det er godt å komme til
Vi liker besøk og våningshuset må ha et inngangsparti som tydelig sier velkommen inn! Vel innenfor dørene må det være plass til å samle venner og familie til hyggelige lag. Kanskje plass til et langbord, eller å sitte en liten gjeng foran peisen med en kaffe eller noe annet godt. Hvis det kommer en venn på besøk så behøves kanskje et sted der man kan sette seg sammen og lukke døra så resten av familien kan fortsette med sitt. Et sted må det være plass til en ekstra seng hvis det trengs.

Et hus som står i hundre år
Vi vil ha et vakkert hus. Et hus som er så godt bygget at det står i hundre år. Et hus med solide gode materialer, vakre detaljer og god utførelse. Vi vil ha et sunt hus, et hus som puster. Velprøvede og sunne materialer er en selvfølge. Vi liker gamle hus og tidløse materialvalg. Tegl, treverk og stein. Vi ønsker oss et hus som eldes med verdighet og som er så gjennomført at ingen vil ønske å endre på det om 50 år. Vi liker ikke juks og staffasje, vi liker ærlige bygg med selvtillit og sjarm. Også må det gjerne være litt spenstig og morsomt…

Noen tanker om økonomi og bærekraft
Vi har en ide om å bygge et praktfullt hus forbløffende rimelig… Kanskje dette kan høres ut som en selvimotsigelse, men vi tror det er mulig! Så langt det er fornuftig ønsker vi å bruke restmaterialer, resirkulerte og gjennbrukte. Vi vil lage et smart bygg som har løsninger som er kostnadseffektive. Til dette trengs en dyktig arkitekt som kan sitt fag og som helst skal la det gå sport i oppgaven.
Våningshuset må være energiøkonomisk forsvarlig og ta opp i seg alle velutprøvde teknikker som kan hjelpe oss med det. Huset skal bygges av trygge og sunne materialer som tåler vær og vind.

Et forsøk på en sammenfatning…
Vi trenger altså et hus med et stort kjøkken i kombinasjon med en spisestue. Det ville være fint med en kjøkkeninngang mot tunet kanskje… Ei stue med en vinterhage og enkel tilgang til hage. Et arbeidsrom i kombinasjon med stua, kanskje med en dobbelt dør som kan lukkes hvis det trengs. Vi trenger 3 soverom og bad med plass til et badekar. Et vaskerom må vi vel også ha. Vi tror tunet trenger et toetasjes hus så det vil vi ha. Vil ønsker oss et vakkert inngangsparti med luft og høyde, derfra hadde det vært trivelig å kunne se peisen brenne når man kommer inn. Vi liker god takhøyde og gjerne åpen himling helt opp til mønet der det er mulig. Mot tunet ønsker vi oss et hus med en tydelig inngang som ønsker velkommen inn. Og så er det sånn at Marianne aldri får nok lagringsplass, så det bør være god plass til skap og kott…

Legg igjen en kommentar